Interview Lee Child

‘Na het schrijven van Bloedgeld heb ik het gevoel dat ik het vak eindelijk onder de knie heb. Dat meen ik serieus. Ik kan er geen dingen in vinden waarvan ik spijt heb, of die eigenlijk anders hadden gemoeten. Dat betekent nog niet dat de lezers dit automatisch mijn beste boek zullen vinden. Die leggen nu eenmaal hun eigen criteria aan.

Critici accepteren het feit dat de stijl en het taalgebruik van de Jack Reacher-verhalen afwijken van wat je “normaal” in spannende boeken aantreft. Ik lap tal van literaire conventies aan mijn laars. Niet om stoer of eigenwijs te doen, maar omdat Reacher nu eenmaal een buitengewoon mens is, en dat moet ook blijken uit de toonzetting van de verhalen.

Daardoor hebben de lezers – critici en fans – misschien minder oog voor de serieuze kant van de boeken; ik bedoel wat met een te duur woord maatschappijkritiek wordt genoemd. Ik weet zeker dat ik in een ander hokje word geplaatst dan erkende maatschappijcritici als Michael...