Column
Eet wat de pot schaft, ook in een restaurant. Want de chef weet het beter dan jij

Een op de tien gerechten in sterrenrestaurants wordt aangepast aan de smaak van de gast (toen ze nog open waren, natuurlijk). Dan eten we dus niet wat de chef ons het liefst zou serveren. Joël Broekaert kan wel huilen.


6 tot 7 minuten leestijd

Begin oktober at ik een kwarteltje bij WILS, het nieuwe restaurant van Joris Bijdendijk naast het Olympisch stadion in Amsterdam. Er werd proefgedraaid, een week voor de opening. Het boutje lag op een stijlvol grijsblauw bord. Het klauwtje stak uit over de rand. Ernaast lag een dikke, levendig-oranje saus. Een strak stilleven. En tegelijkertijd een bijzonder geslaagde en gelaagde compositie. De geraffineerde smaak van het fijne vogeltje. De boutsmaak verder verdiept door een onzichtbare marinade van koji – een umami-rijke gefermenteerde smaakmaker. Met een rokerige zweem van het open vuur. Een doordacht gerecht in ogenschijnlijk eenvoudige uitvoering: kwartel met saus. Knap.

Leven
Gerelateerd