Duurzaamheid

Een oplossing voor de plastic soup

Harm Ede Botje
De 19-jarige Boyan Slat verovert de wereld met zijn visionaire plan om ronddrijvend plastic afval in de oceanen op te ruimen.

Honderdduizend zoogdieren en een miljoen vogels sterven elk jaar doordat ze plastic dat in de zee ronddrijft opeten of erin verstrikt raken. Dat choqueert me,’ aldus de 19-jarige Boyan Slat afgelopen week tijdens een presentatie in New York. ‘Maar wat me nog het meest verbaast, is dat mensen zeggen dat het probleem onoplosbaar is terwijl er nooit onderzoek naar is gedaan.’

Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, was in New York om na een jaar van onderzoek met een team van ruim honderd vrijwilligers de resultaten te presenteren van een haalbaarheidsstudie naar zijn revolutionaire plan om wél iets te gaan doen aan het terugdringen van wat in het Engels plastic soup is gedoopt. En de conclusie van de studie? ‘We hebben geen enkele reden gevonden waarom het niet kan.’ Volgens Slat kan tegen minimale kosten binnen tien jaar de helft van de drijvende...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie