Reconstructie / Katholieke Joden / De moord op vijf neven en nichten van Judith Herzberg

Het verdriet en de woede, waar ik vóór ik naar de presentatie van het boek ging, bang voor was, kwamen pas aan het eind van de middag even op, toen ons bij het afscheid veel ‘leesplezier’ werd gewenst. Het boek dat dit plezier zou moeten verschaffen, vertelt, voor de eerste keer, de Werdegang van de joodse, katholieke familie Löb, vader, moeder en acht kinderen.

Een van de hoofdpersonen van deze gloednieuwe gezinsbiografie is Lutz Löb. Dit was een broer van mijn moeder. Zijn geboorte in 1881 vormt het beginpunt van het verhaal. (Mijn moeder, Thea Loeb, was van 1897). Terwijl het vermoorden van joden langzamerhand bijna een vanzelfsprekend historisch gegeven is geworden, merkte ik dat het doden van katholieke joden vaak nog een kersverse afschuw wekte. De controverse met Yad Vashem kwam daar nog bij. Maar daarover later. Het verschil in de spelling van de namen Löb/Loeb is ontstaan in de...