Wereld

Sinds vorige week zaterdag ‘eisen’ negen heren ook een referendum. Geïnspireerd door de speech van David Cameron hebben zij zich verenigd in een burgerforum dat in NRC Handelsblad (26 januari) ‘allen die dit lezen’ oproept een volksstemming af te dwingen over de toekomst van Nederland in de Europese Unie.

Ja, als lezer van die krant moet ik daar nu wel wat van vinden.

Eerst probeert het burgerforum het door mijn democratisch gemoed aan te spreken. ‘Als politicus moet je je volk vertrouwen,’ citeert het gezelschap de Britse premier met instemming. Natuurlijk, van harte, maar het probleem is dat ik referenda niet vertrouw. Ik geloof in het volk, in verkiezingen en getrapte democratie en in een professionele tussenlaag van verstandige beroepspolitici die brede afwegingen maken. Als het referendum – en ik sla alle wetenschap over de manipuleerbaarheid van vraagstelling en de gevolgen daarvan voor uw ja of nee nu even over – de maatstaf is voor het vertrouwen van...