Lezen en koken

Het is verfrissend om te lezen dat het een keer niet de droom van de auteur was om chef te worden. Jonathan Karpathios was gewoon een vervelende puber die naar de koksschool werd gestuurd. De keuken lag hem wel, maar pas toen hij zijn eerste aardappel rooide, vond hij zijn roeping. Onbespoten, onbewerkte producten, rechtstreeks uit de grond of in elk geval rechtstreeks van de boer of de visser: dat noemt Karpathios ‘echt eten’. In zijn restaurant Vork & Mes kookt hij volgens het 80/20-principe: 80% groente, 20% vlees en vis. Zo is het boek ook opgebouwd. Pas op pagina 173 komt het eerste vleesgerecht langs. Echt Eten is een prachtig vormgegeven boek met rustige fotografie, waar wel speels overheen is getekend. Er staan duizelingwekkend veel leuke recepten in, van aardbeiengazpacho met desemcroutons en bloemensalade en gebraiseerde spitskool met messeklever en sinaasappel tot basisrecepten voor ingemaakte augurk en pastadeeg. Bij-, hoofd-, tussen-, na- en...