Reportage / Zoektocht naar een funklegende

Kun je het obsessief gedrag noemen wanneer je een detective inschakelt om Sly Stone voor je op te sporen? Of wanneer je, zoals ik gedaan heb, via een contact bij de politie zijn adres probeert te achterhalen met behulp van rijbewijsgegevens? Ja, bij nader inzien moet ik toegeven dat ik behoorlijk ver ben gegaan om Sly Stone te vinden. En nu staat hij zomaar op het North Sea Jazz Festival. De man die niet gevonden wilde worden, bepaalt zelf wanneer hij tevoorschijn komt, en blijkbaar is de tijd rijp.

Vrolijke revolutie

Ik vond Sly Stone altijd al geweldig. Voor mij was hij de verpersoonlijking van de afro-amerikaanse Superfly. Cool en hip, alles klopte aan hem. En bovenal de muziek. Toen ik Sly ontdekte, ontdekte ik de originele funk. En niets of niemand heeft hem ooit van de troon kunnen stoten.

Ik kende zijn muziek al, maar de echte kennismaking met Sly and The Family Stone was hun overrompelende optreden in de documentaire over het...