Het Laatste
Article image
Interview
Nella Ngingo: ‘Ik wil af van de censuur die we onszelf opleggen’
Fotograaf Nella Ngingo (32) vluchtte als kind vanuit de genocide in Burundi naar Nederland. Over de doden in haar familie werd nooit gesproken. In Burundi moet ze haar queerness verbergen, in Nederland wordt ze altijd geconfronteerd met haar kleur. Maar in haar werk bepaalt ze zelf wat ze deelt. ‘De censuur die we onszelf opleggen, daar wil ik vanaf.’
Article image
Literaire kroniek
Nescio’s honger
De schrijver van het kleinste en beroemdste oeuvre uit de Nederlandse literatuur, Nescio, was een dwangmatig briefschrijver, helemaal in de hongerwinter 1944/45. Die opbeurende brieven over schaarste zijn nu uitgegeven.
Article image
Tip
Een waargebeurd sprookje
Vrij Nederland tipt de expositie De schildpad en de monnik in het Japanmuseum SieboldHuis, een multimediaal project van kunstenaar Anaïs López. De expositie is een waargebeurd sprookje van haar zoektocht naar de gouden schildpad Kami, de godin van de Kamo rivier.
Article image
Reportage
De flitstoerist vinkt heel Holland in één dag af
Flitstoerisme is big business in Nederland. Touroperators jagen jaarlijks miljoenen toeristen in hoog tempo langs de Zaanse Schans en via Edam en Volendam naar Marken. Maar is het nog wel houdbaar nu het aantal toeristen dat ons land bezoekt alleen nog maar toeneemt? Een dag mee in de touringcar.
Article image
Literaire kroniek
In de put, maar revolutionair optimistisch
Het coronavirus ontketende in de Spaanse non-binaire schrijver Paul B. Preciado (1970) een essayistische storm die leidde tot de vijfhonderd pagina’s tellende diagnose dat de wereld een alomvattende en diepongelukkige depressie en identiteitscrisis doormaakt, genoemd naar de titel van zijn opwindende en even idiote boek Dysphoria Mundi.
Article image
Tip
Iran gevangen in één Teheraans gezin
Vrij Nederland tipt de Iraanse film The Seed of the Sacred Fig, een stiekem gedraaid familiedrama dat gaandeweg verandert in een zinderende politieke thriller.
Article image
Column
Amber Wiznitzer is niet zo enthousiast over haar AI-therapeut
Kennelijk gaan mensen tegenwoordig in therapie via ChatGPT, maar dat viel Amber Wiznitzer toch even vies tegen.
Article image
Beschouwing
Als moeder kun je het niet goed doen
In de kunsten is een moederschapshype bezig. Het aantal romans, films, theaterstukken en kunstwerken dat over moeders gaat, lijkt oneindig. Op de piek van deze hype is er nu de tentoonstelling Good Mom/Bad Mom in het Centraal Museum in Utrecht, een expo die alle kanten van het moederschap belicht – inclusief de uitputting, het zelfverlies en de stront.
Article image
Literaire kroniek
Hoeveel frivoliteit kunnen we aan
De boog kan niet altijd gespannen zijn, er moet ruimte zijn om je even lichtzinnig van de wereld af te wenden, frivool te zijn. Peter Venmans gaat in zijn boek over frivoliteit nog een stap verder.
Article image
Column
Dilan Yeşilgöz voegde mij toe aan haar groepschat
Wat Jeffrey Goldberg van The Atlantic is overkomen toen hij in een groepschat mee kon lezen met Amerikaanse oorlogsplannen was natuurlijk best bijzonder, maar het valt toch in het niet bij de groepschat van Dilan Yeşilgöz, vindt Amber Wiznitzer.
Article image
Rondgang
Gaat onze taal naar de haaien?
Meer dan de helft van de zevenduizend levende talen ter wereld wordt met uitsterven bedreigd. Nederlands hoort daar niet bij. Toch zijn er zorgen over het voortbestaan van onze taal.
Article image
Literaire kroniek
Een bepaald soort fout in de oorlog
In 2001 publiceerde Chris van der Heijden zijn boek Grijs verleden waarin hij de termen goed en fout in de Tweede Wereldoorlog relativeerde. Vergoelijkte hij daarmee ook het gedrag van zijn ouders? Met Over de rand laait vuur schreef hij daar boek over.
Article image
Essay
Kan een witte man schrijven over een personage van kleur?
Onze avonden, de zevende roman van de Brit Alan Hollinghurst, komt duidelijk op het juiste moment: de sterk verharde discussie over afkomst en nationale identiteit snakt naar een krachtige, genuanceerde stem. Maar is het ook het juiste boek, en is Hollinghurst (wit, Engels) wel de juiste schrijver om het levensverhaal op te tekenen van een bruine man van gemengde afkomst?
Article image
Literaire kroniek
De duivel als schoothondje en pitbull in de Nederlandse literatuur
De verbeelding van het kwaad in televisieseries en thrillers is zo overheersend dat je zou vergeten dat het in de literatuur ook niet bepaald afwezig is, van Louis Couperus tot Oek de Jong. Jaap Goedegebuure schreef een kloek boek over de ‘sympathie voor de duivel’ in de Nederlandse literatuur.
Article image
Column
Stop met het besnijden van babyjongens
Besnijd geen jongens voor ze er zelf over kunnen beslissen, betoogt Chard van den Berg. Het motto ‘mijn lichaam, mijn keuze’ zou niet alleen voor vrouwen moeten gelden.
Article image
Dubbelrecensie
Het boekenweekgeschenk: een knieval voor de thema’s van onze tijd
In de rubriek ‘Ja maar’ reageert literatuurcriticus Carel Peeters (1944) op de overwegingen die zijn collega Dieuwertje Mertens (1983) heeft bij het lezen van het Boekenweekgeschenk: De krater van Gerwin van der Werf. Een (soort van) dubbelrecensie.