Wetenschap

Dit worden de 6 wetenschappelijke doorbraken van 2017

Michiel Hulshof& Frake Schermer
Illustratie: KHUAN+KTRON

De vraag ‘Wat worden de grootste doorbraken van 2017?’ is eigenlijk niet te beantwoorden. Toch legden we deze vraag voor aan tientallen wetenschappers van Nederlandse universiteiten. Van een medicijn tegen tuberculose tot het bewijs voor donkere materie: hier horen we volgend jaar heel veel van.

‘De boom die alles heeft gezien’ staat nog altijd in de tuin van Woolsthorpe Manor, het voormalige woonhuis van Isaac Newton ten noorden van Cambridge. De beroemde natuurkundige zelf verklapte aan zijn biograaf hoe de boom hem had geïnspireerd: ‘Na het diner gingen we vanwege de hitte naar de tuin om thee te drinken in de schaduw van de appelboom.’ Toen Newton een appel zag vallen, begonnen zijn hersens te kraken: ‘Waarom zou die appel altijd recht naar beneden vallen? Waarom valt hij niet opzij, of omhoog? Waarom gaat hij altijd recht op het centrum van de aarde af? De reden moet zijn dat de aarde hem aantrekt. Er moet een aantrekkingskracht in materie zitten (…) En als...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials