Tijd van leven

Heeft u een vaste dagindeling?

‘De meeste ochtenden begin ik met een tekeningetje voor mijn vrouw. Ik word altijd om vijf uur wakker en doe dan eerst wat dingen in huis, zoals de afwas. Ik pers een sinaasappel voor mijn vrouw uit – zij slaapt langer – en ik leg dat tekeningetje dan op haar glas. Heel soms lukt zo’n tekeningetje niet goed en daar zit ik dan echt mee. Dan ga ik eerst iets anders doen en daarna ben ik ook echt blij als het wél lukt. Om acht uur ga ik naar mijn atelier. Tussen acht en één moet het gebeurd zijn bij mij – wat ik ’s middags teken laat ik altijd liggen tot de volgende morgen.’

Hadden uw ouders voldoende tijd voor u?

‘Mijn moeder heeft altijd veel belangstelling voor me gehad – ze was me heel dierbaar. Mijn vader was een echte zakenman, net als mijn opa. Zij hadden helemaal geen idee wat creatieve dingen als tekenen of schilderen betekenden. Uiteindelijk, na een flink gevecht, heb ik van mijn vader de kans gekregen omslagen te ontwerpen en...