Filosofie

Denker des Vaderlands René ten Bos: ‘De wereld is een puriteins bordeel’

Pieter Waterdrinker
Illustratie: Typex
Vanaf deze maand is hij Denker des Vaderlands. René ten Bos, zoon van een Twentse textielarbeider, hoogleraar filosofie in Nijmegen en gelauwerd auteur. ‘De menselijke soort is een geologische kracht op zich geworden. Een potentieel fatale kracht.’
René ten Bos. Foto: Joost van den Broek/HH

Hij neemt het kapitalisme voortdurend de maat en is vegetariër, maar loopt intussen vrolijk rond op krokodillenleren laarzen van achthonderd euro. De wereld noemt hij een ‘puriteins bordeel’. Dus waar neem je hem mee naartoe, als hij toevallig in Moskou is?

Niets beters dan het dakterras van het Ritz Carlton aan de Tverskajastraat; de locus delicti van Trumps ‘Golden Shower Gate’, het vermeende seksschandaal van de Amerikaanse president met een roedel Russische hotelhoeren, dat nog altijd als een zwaard van Damocles boven het Witte Huis hangt. ‘Ja, dat van die krokodillenleren laarzen is misschien wel vreemd. Maar het zijn fantastische dingen; schoeisel voor oude rockers,’...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie