De zaak-Demmink

Demmink moet worden vervolgd

Harry Lensink
Illustratie: Eddo Hartmann
Joris Demmink, voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, moet door het Openbaar Ministerie (OM) worden vervolgd wegens vermeend seksueel misbruik.

Na vele pogingen, aangiftes en gestrande procedures is het eindelijk zover: er komt een zaak tegen Joris Demmink. Het Arnhemse hof besliste vandaag dat het Openbaar Ministerie de voormalige topambtenaar van Justitie moet vervolgen voor seksueel misbruik. Vrij Nederland berichtte twee jaar geleden uitvoerig over de zogenaamde Demmink-affaire.

De beslissing van de Arnhemse raadsheren is een regelrechte overwinning voor de vermeende slachtoffers, die al jaren aandringen op een strafrechtelijk onderzoek naar de oud-secretaris-generaal. Eerdere aangiftes stranden omdat het OM onvoldoende aanleiding zag om Demmink te vervolgen. Nu hebben de aangevers die vervolging afgedwongen via rechter in een zogenaamde artikel-12-procedure.

Uiteraard betekent dit niet dat Demmink zich ook daadwerkelijk heeft schuldig gemaakt aan...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie