Ik vind de islam niet belangrijk genoeg om je eigen constitutionele waarden voor op te vreten

Mijn vorige stukje, over de oude en de nieuwe ‘cultuurrelativist’, de linkse en de rechtse variant zogezegd, was net ingeleverd, toen de uitslag bekend werd van het minarettenreferendum in Zwitserland. De nationalistische, zelfverliefde versie van het cultuurrelativisme kreeg daar de overhand, er was een meerderheid tegen de bouw van nieuwe minaretten, want die zouden misstaan in het Zwitserse cultuurlandschap. Alsof dat zo’n statisch, afgebakend geheel is. Enfin, u hebt het er vast over gehad met man, vrouw en vrienden.

Er zijn twee partijen die zich grote zorgen moeten maken over die uitslag. Allereerst de Europese moslims. Was ik een van hen, ik zou mij driftig achter de oren krabben over de wrevel die de islam in dit hele continent weet te wekken, van Nederland tot het Verenigd Koninkrijk, van Frankrijk en België tot Zwitserland. Wilders laat zich niet wegzetten als de Hollandse...