Het is letterlijk provinciaals, maar in mijn hoofd worden compleet verschillende mensen als Tanja Nijmeijer en Tim Ribberink opgeslagen in dezelfde file: ze komen allebei uit dezelfde Twentse omgeving als waar ik opgroeide, Nijmeijer uit Denekamp en Ribberink uit Tilligte, een ‘kerkdorp’ vlakbij, zoals dat in de nationale pers heet. Ik ben vaak in Tilligte geweest, maar heb nooit gedacht aan ‘kerkdorp’. Toch: het decor van Ribberinks en zeker Nijmeijers jeugd was min of meer hetzelfde, en dat decor is mij bekend, zij het van jaren her. Op de een of andere manier geloof je daarom twee dingen, die eigenlijk niet logisch op elkaar volgen. Een: ik ben verplicht van deze zaken meer te begrijpen dan niet-Twentenaren, want ik heb een kennisvoorsprong, en twee: ik begrijp meer van deze zaken. Dat laatste valt nog te bezien.

Tanja Nijmeijers zaak is genoegzaam bekend – het woord ‘genoegzaam’ vind ik nu eens op z’n plaats – en Tim Ribberink werd nationaal en internationaal...