De Willekeur Draait Door

Jeroen Vullings
Clemens Rikken © HH

Jeroen Vullings droomt van de boekhandelaar die een tafel inricht met een bordje: ‘Beter dan de keuze van DWDD.’

Mijn televisie stond onlangs eens aan, op de tijd van de herhalingen. Adriaan van Dis, die gestrengde, oudere Romein, bleek tafelheer bij De Wereld Draait Door en luisterde aandachtig naar de monologen van de vier boekhandelaren die daar hun Boek van de Maand kwamen pitchen. Ze nomineren vier boeken en kiezen één winnaar. Onderwijl las ik de krant. Opeens hoorde ik Van Dis interrumperen, iets in zijn stem maakte mij meteen scherp. Een boekhandelaar hield een keurig, ingestudeerd verhaal, Adriaan hoorde dat aan en vroeg hem of het door hem gekozen boek zijn leven veranderd had. Hij bracht daarmee zwaar geschut in stelling, want welke boeken veranderen echt je leven? Dan heb je het over de top en niets in die laudatio maakte aannemelijk dat het hier ging om zo’n zeldzaam, levenveranderend meesterwerk.

Adriaan van Dis was nog lang niet klaar met het boekenpanel....

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials