Met de laarzen in de modder

‘Op een avond, nadat ik de zoveelste mooie publicatie had gescoord,’ vertelt muggenexpert Bart Knols (45), ‘zei ik tegen mijn vrouw: als ik nog twintig jaar zo door ga, heb jij voor de rest van je leven een grumpy old man naast je zitten als ik met pensioen ga. We zijn hier maar één keer heel even op deze bol. Dan moet je het mooiste eruit halen. Dat is niet door nog een keer een paar honderd artikelen te produceren, maar door na te streven waar je werkelijk in gelooft: het uitroeien van door muggen overgedragen ziekten.’

Twee jaar geleden verliet Knols zijn veilige post als wetenschapper aan de Universiteit Wageningen. Op zijn boerderij in Dodewaard hangen de vruchten van zijn carrière. De Ig Nobelprijs voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet. Knols won hem in 2006 voor zijn onderzoek naar de vraag waarom zweetvoeten en stinkende kaasjes dezelfde aantrekkingskracht op muggen uitoefenen. Een oorkonde van de...