Pas de wet voor het meeroudergezin aan
Onze columnist Nicolaas Veul wees mij in podcast Radio Vrij Nederland op de weigering van het kabinet om het meerouderschap wettelijk fatsoenlijk te regelen. Hiervan is sprake wanneer een kind meerdere betrokken opvoeders heeft. Op dit moment kan een kind in Nederland wettelijk slechts over twee ouders beschikken.
Meeroudergezinnen ontstaan bijvoorbeeld wanneer biologische ouders na een echtscheiding nieuwe relaties aangaan. Een andere variant is het regenbooggezin, wanneer een mannenstel en een vrouwenstel besluiten om samen een co-ouderschap aan te gaan.
De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) adviseerde vorig jaar om het juridische ouderschap uit te breiden. Een wettelijk kader voor het meeroudergezin is in het belang van het kind, schrijft de raad. Bij ongelukken in het bijzijn van de ouder zonder wettelijk gezag, mag deze bijvoorbeeld niet beslissen over medische handelingen. Bij het overlijden van de gezagsouders gaat de voogdij niet automatisch over op de derde ouder.
Bovendien betalen kinderen een hogere erfbelasting over de erfenissen die ze ontvangen van hun niet-gezagsouders.
Het kabinet sloeg het advies van de RSJ deze week in de wind.
Weigeren
Sommige kabinetsbesluiten vergen een ingewikkelde weging van belangen. Het oplossen van de stikstofcrisis vergt een offer van veehouders. Het versterken van het Europees leger vergt het loslaten van begrotingsdogma’s. Het verminderen van de geluidsoverlast rondom Schiphol vergt een offer van luchtvaartmaatschappijen.
Bij dergelijke complexe belangenwegingen, begrijp ik waarom kabinetten soms dralen. Geen politicus staat te springen om economische offers te vragen van kiezers.
Voor het wettelijk regelen van meeroudergezinnen geldt dit allemaal niet. Niemand hoeft een verworven recht op te geven om kinderen met drie of meer ouders van een fatsoenlijk juridisch kader te voorzien. Noch zouden de kosten een hoge drempel moeten opleveren. De jaarlijkse kosten voor de schatkist bij een aanpassing van de wet in de vorm van extra ouderschapsverloven worden geraamd op vijf tot zes miljoen euro per jaar.
Ik kan de weigering om het meerouderschap fatsoenlijk te regelen dan ook moeilijk zien als iets anders dan een poging van het kabinet om gezinnen te straffen die weigeren om te voldoen aan de conservatief-christelijke norm van het traditionele kerngezin.
Over de ruggen van kinderen.