Week 10
Het prijskaartje van onzichtbare zorg
Vrijdag 7 maart
Nr.
10
Voorwoord
Hoe bewaren we de vrede?
Op naar een feministische economie
Hoe kunnen we ‘zorgarbeid’ waarderen binnen de economie?
Columns van de week
Hannah Prins, Amber Wiznitzer en Hans Stegeman
Reportage in Damascus
Terugkeer is voor veel Syrische vluchtelingen een groot dilemma
Meme van Marten Mantel
Beste reizigers
Een bizar duur huurhuis, dankzij een verhuurderstruc
Verhuurders grijpen naar vakantiecontracten om hoge prijzen te vragen
Hoe leven Oekraïense mannen in Nederland?
Nederland vangt 120 duizend Oekraïense vluchtelingen op
Hoe een feministische economie het zorgprobleem kan oplossen
Luister naar Radio Vrij Nederland
Tip van Vrij Nederland
Een ontroerend pleidooi om je te verdiepen in andere leefwerelden
Doe de nieuwsquiz
En versla de hoofdredacteur
Einde
Sander Heijne
De lieve vrede

De laatste tijd vind ik mijzelf steeds vaker terug in discussies over de vraag of Europa zich moet herbewapenen. Vooral op de linkervleugel van progressief Nederland proef ik weerstand tegen verhoging van de defensie-uitgaven.

Ik heb de afschuw van oorlog als kind met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn grootmoeder zat tijdens de oorlog twee keer in een bombardement. Eerst in Rotterdam door de Duitsers, later in Den Haag door de Engelsen. Mijn grootvader stond in twee oorlogen als militair aan het front. Mijn andere grootvader werkte als dwangarbeider in de Duitse wapenindustrie. Mijn beide grootvaders keerden getraumatiseerd naar huis terug.

De discussie is voor mij daardoor niet zozeer óf we alles op alles moeten zetten om de vrede te bewaren. De vraag is: hoe doen we dat?

Oekraïne heeft het, sinds het land onafhankelijk werd, geprobeerd met een tamelijk pacifistische koers. In ruil voor de toezegging dat Moskou noch Washington het land ooit zou aanvallen, heeft Oekraïne afstand gedaan van zijn kernwapens en de vleugels van een groot aantal gevechtsvliegtuigen afgezaagd.

Vooruitlopend op de eeuwige vrede, zette de rest van Europa na de Koude Oorlog eveneens het mes in het leger. Waar Nederland tijdens de Koude Oorlog nog 10 procent van het nationaal inkomen besteedde aan defensie, was dit bedrag aan de vooravond van de Russische inval in Oekraïne geslonken tot 1,1 procent.

Als ik nu naar de situatie in de wereld kijk, kan ik niet anders dan concluderen dat de politiek van ontwapening is mislukt. Poetin heeft de Russische belofte gebroken om Oekraïne met rust te laten. Trump toont vooralsnog geen enkele ambitie om, in geval van nood, onze vrije Europese manier van leven te verdedigen.

Tachtig jaar na de bevrijding leven we wederom in een wereld waarin de leiders van militaire grootmachten openlijk filosoferen over het inlijven van soevereine landen. En net als aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, zijn we niet in staat om ons eigen grondgebied te verdedigen.

Ik geloof nog altijd dat we in Europa alles op alles moeten zetten om de vrede te bewaren. In die zin ben ik een pacifist. Maar totdat iemand mij kan uitleggen hoe we onze veiligheid kunnen garanderen zonder sterke krijgsmacht, lijkt het mij verstandig om de defensie-uitgaven te verhogen.

Hoe jammer ik dat ook vind.

Lees meer
Meme van Marten Mantel

Ding dong diiiiing 📣

Podcast
Luister naar Radio Vrij Nederland
Hoe een feministische economie het zorgprobleem kan oplossen
podcast-image
Weekquiz
Versla de hoofdredacteur van Vrij Nederland
01 / 07
Onder het motto 'er is nog niet genoeg spanning op het wereldtoneel' heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zich na nieuwe importheffingen stevig opgesteld naar de Verenigde Staten. Hoe?

A.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is op het matje geroepen

B.

China heeft de toevoer uit Hollywood teruggebracht tot één kinderfilm per jaar

C.

Geeft niets, dixit Jinping: ‘Amerikaanse producten zijn van dubieuze kwaliteit’

D.

China waarschuwde dat het bereid is om ‘elke vorm’ van oorlog te voeren als dat nodig is

Einde
Tot de volgende editie over
5 dagen 22 uur 55 minuten

Meer Vrij Nederland? Lees Het Blad digitaal.