Meer Jannen Terlouw en minder, minder, minder Annabellen Nanninga! Dan fantaseer ik er op mijn gemak wat nuance en een boswandeling bij. Of klink ik nu als een morsige bejaarde? Shit.

‘We zijn minder nauw in onze ingewanden dan vroeger,’ zei Jan Terlouw afgelopen weekend in de Volkskrant, en je kon de zachte, beschaafde stem van de oud-politicus, kinderboekenschrijver en natuurkundige er probleemloos bij denken. Even daarvoor was hem de vraag der vragen gesteld: was vroeger alles beter? En hoewel de interviewer hem nog waarschuwde door te stellen dat het hier ‘de oudemannenvraag’ betrof, zei Terlouw gewoon, onomwonden: ja.

Als je vindt dat vroeger alles beter was, dan heb je A: nog nooit witte Oreo-koekjes gegeten, en B: ben je officieel stokoud. Wat voor Terlouw niet zo’n probleem is, want die ís 84, maar voor mij wel. Ik had splinternieuwe witte sneakers, en die ochtend nog een dansje gemaakt op ‘Drank & Drugs’ van Ronnie Flex en Lil’ Kleine, maar ondertussen...