Vrouwen lijken de Amerikaanse verkiezingen te gaan beslechten, de ‘gender gap’ is groot. Maar de haat van conservatieve mannen ook.
Maart 2012: demonstranten tegen een nieuwe abortuswet in Virginia worden hardhandig verwijderd. Foto: Eva Russo/AP/ReportersMaart 2012: demonstranten tegen een nieuwe abortuswet in Virginia worden hardhandig verwijderd. Foto: Eva Russo/AP/Reporters

Het was laat op de avond die zaterdag in februari toen Karen Teegarden (56) achter haar computer ging zitten. Ze had net urenlang aan de telefoon gehangen met haar vriendin Desiree. Uiteraard was politiek het onderwerp geweest.

Zo hadden de vrouwen elkaar leren kennen, eerst virtueel – als vrijwilligers voor de verkiezingscampagne van Barack Obama – en toen in levenden lijve bij de ‘rally voor het herstel van de redelijkheid’ van komiek Jon Stewart. Sinds die tijd had de vriendschap tussen Karen uit Michigan en Desiree uit New York zich verdiept en kletsten de twee bijna wekelijks bij over de politieke ontwikkelingen en wat ze hadden gelezen of op televisie gezien.

Meestal was Desiree degene die zich kwaad maakte en moest...