Niet alleen in Nederland houden de aankomende verkiezingen de gemoederen bezig. Aanzienlijk meer Nederlanders in het buitenland hebben zich aangemeld om te stemmen dan voorheen. ‘Ik dacht opeens potverdorie, als de PVV wint dan gaat Nederland misschien ook uit de EU.’

Nog niet eerder was ik er zo vroeg bij. Op 6 november, twee dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, verstuurde ik vanuit Londen mijn registratieformulier voor Nederlandse kiezers in het buitenland. De Nederlandse verkiezingen mochten dan pas over ruim vier maanden plaatsvinden, de druk om mijn stem te laten horen voelde groter dan ooit tevoren.

Het Brexit-trauma

Terwijl de rest van Nederland moet wachten tot 15 maart, heeft het gros van de geregistreerde kiezers in het buitenland hun stem al uitgebracht via de post. Wereldwijd hebben dit jaar aanzienlijk meer Nederlanders in het buitenland zich aangemeld om te stemmen dan tijdens voorgaande verkiezingen: ongeveer 77.500 ten opzichte van 48.372 in 2012....