WieleestWat(niet)

wie Annelies Verbeke

wat A Good Man is Hard to Find van Flannery O’Connor

nu op pagina 235

Schrijfster Annelies Verbeke leest om de drie dagen een verhaal uit de bundel A Good Man is Hard to Find van de Amerikaanse schrijfster Flannery O’Connor. ‘Als ik een schrijver heb ontdekt die ik goed vind en die al overleden is, dan wil ik zijn of haar boeken niet te snel verorberen,’ legt ze uit. O’Connor is in de Verenigde Staten zeer bekend, vertelt Verbeke. ‘Het is de schrijfster waar de meeste scripties over zijn geschreven. Bij ons in België en Nederland is ze een grote onbekende, ze is ergens in de jaren tachtig voor het laatst vertaald. Verrassend vind ik, het is een van mijn beste leeservaringen ooit.’

Bijzonder aan O’Connors werk vindt Verbeke de atmosfeer van het diepe Amerikaanse zuiden en de grote rol die godsdienst inneemt. ‘In haar stijl zit een religieuze heftigheid, verstopt onder een heel rustige verteltrant. En haar verhalen vertellen een – soms...