De gitarist, zanger en een pionier binnen de rockmuziek, Lou Reed is deze zondag op 71-jarige leeftijd overleden. In 1996 hield Freke Vuijst een bijzonder interview met de rock ’n roll animal.

Het album Set the Twilight Reeling is opgenomen in Reeds studio in New York. ‘Het is op de bovenste verdieping van een wolkenkrabber downtown,’ vertelt Reed. ‘Daarom heet de studio The Roof. Ik heb uitzicht over de hele stad. Fantastisch.’

Kijkt u uit op Brooklyn?

‘Ja, ook op Brooklyn.’ Hij zucht.

Waarom die zucht?

‘Brooklyn is Brooklyn. Ik ben er geboren. Wat kan ik er nog meer over zeggen. Wat New York, wat Brooklyn voor mij betekent, kun je in Blue in the Face zien. Dat doe ik heel geestig, al zeg ik het zelf.’ Als ik beken dat ik de film nog niet gezien heb, is Reed verontwaardigd. ‘Hij draait hier om de hoek,’ gromt hij. (Later in de bioscoop maak ik mee wat Auster beschreef: er wordt veel gelachen om de film, maar het hardst om Lou Reed.)

Als ik hem vertel dat Zweedse vrienden in New...