Correspondent Freke Vuijst bezocht talloze Republikeinse conventies. Maar bij wat ze gister zag, liepen de rillingen over haar rug.

Was de eerste avond van de conventie een showcase van Amerikaans fascisme?

Met die vraag in mijn achterhoofd volg ik de Republikeinse conventie. Een artikel in The New Yorker van Adam Gopnik, een schrijver die ik bewonder, had de vraag opgeroepen. Gopnik schreef dat je Trump wel degelijk een fascist kan noemen, maar dat hij een typisch Amerikaanse versie daarvan is: fascisme dat de vorm heeft aangenomen van ‘celebrity television.’

Ik heb inmiddels al veel conventies meegemaakt. Sommige persoonlijk, sommige alleen via het scherm. En ja, deze eerste avond van de conventie bevatte elementen die ik showbiz fascisme zou kunnen noemen. Neem bijvoorbeeld het moment dat Donald Trump het podium betrad om zijn vrouw Melania te introduceren. Met op de achtergrond het lied ‘We are the champions’ stond Trump stil op het podium omgeven door licht,...