De Republiek der Letteren #7

Amsterdam, 14 april 2019

Beste lezer,

De tijd vliegt. Hier is alweer de nieuwe Republiek der Letteren, de literaire nieuwsbrief van Vrij Nederland.

Ook deze keer hebben we een gesproken versie opgenomen. Samen met eindredacteur Marleen Slob bespreek ik het wel en wee van de literaire wereld, de Boekenweek en de nieuwe roman (en tanden) van Houellebecq.

Er is veel. Heel veel. Misschien wel te veel. Dat is onze schuld niet, hoor. Er zijn luwe maanden met betrekking tot het boekenaanbod, zoals gedurende de zomer of in januari. Maar nu is het raak. We tellen onze zegeningen.

Als Boeken top-1 verkozen we Wessel te Gussinklo’s diepfascinerende, aangrijpende en tegelijkertijd tot nerveus gelach leidende roman De hoogstapelaar. De langverwachte opvolger van De verboden tuin en De opdracht. Hoe zijn alter ego Ewout Meyster, ditmaal als zeventienjarige, zichzelf nog meer in de nesten werkt.

Wessel te Guslinko Foto: Keke Keukelaar

De aanstormende debutant Michael van der Putten heeft zijn schrijverscursus met goed gevolg voltooid, maar naar eigen idee is hij nog lang niet uitgeleerd en klaar om zelf in het kolkende diepe te springen. Dus gaat hij voortaan op bezoek bij schrijvers die al geschreven hebben. Ditmaal ontmoet hij Mira Feticu, die hem in absolute termen de waarheid zegt. De foto bewijst het.

De onvolprezen fakkeldrager Herman Jacobs diepte uit de ongelezen boeken in zijn kast Djuna Barnes op. Het werd een indringende worsteling.

Lees ookPeter Buwalda: 'Ik wilde iets maken dat sterker is dan ikzelf'21 maart 2019

Dan: het spraakmakende, grote interview met Peter Buwalda. Goed schrijven kost krankzinnig veel tijd, vertelt de schrijver: acht jaar deed hij over zijn nieuwe roman na Bonita Avenue.

Nog een verrassend interview: met historicus Maarten van Rossem, die in werkelijkheid een blijmoedige geest blijkt.

Maarten van Rossem. Foto: Bastiaan Woudt

Voorts een schrijnend profiel over Frans Smits, de man die het vak geschiedenis wist te populariseren, maar die zijn eigen geschiedenis het liefst voor zich hield.

Nog meer moois uit onze geschiedenis-special: hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert analyseerde de boekenkast van Anne Frank (een verhaal dat ook te beluisteren is). En historicus Willemijn van Dijk schreef een wervelend essay over de staat van de geschiedenis.

Bianca Stigter, ook historicus, neemt je mee door Amsterdam in oorlogstijd. In haar levenswerk zocht ze uit waar de Duitsers zaten, en waar het verzet, de landverraders, de onderduikers, de vermoorde joden.

Literair chroniqueur Carel Peeters heeft een liefdevolle herontmoeting met Carry van Bruggen.

Onze Poëziepodcast door Daan Doesborgh is deze maand gewijd aan Vrouwkje Tuinman.

Ten laatste: hoe het echt zit in het Vaticaan

Geniet ervan,
Jeroen Vullings