Interview Juan Gómez-Jurado

‘Mijn vader was een meester in verhalen vertellen. Dan kwam hij thuis van zijn werk, deed zijn stropdas af, nam mij op schoot en stak van wal. Met een groot blauw boek op schoot vertelde hij verhalen. Het grappige was dat hij niet voorlas, maar uit zijn hoofd vertelde. Hij had het boek alleen als leidraad. Elk hoofdstuk eindigde met een hartstikke spannende cliffhanger. Gek van nieuwsgierigheid werd ik. Dat is wat ik ook met mijn verhalen wil doen, mensen zo nieuwsgierig maken dat ze door blijven lezen, dat ze de hele nacht doorhalen omdat ze willen weten wat er als volgende gebeurt.

Ik heb drie boeken geschreven zonder dat iemand ze ooit onder ogen heeft gehad. Ze waren simpelweg te slecht voor woorden. Pas bij mijn vierde dacht ik: dit lijkt ergens op. Het werd mijn debuut, Spion van God. Een van de belangrijkste dagen van mijn leven tot dusver had ik tijdens het schrijven ervan. Ik zat helemaal vast en sloot me op in de slaapkamer, ik was kwaad en...