Liever luisteren dan lezen? Lou-Anna Druyvesteyn heeft dit verhaal ingesproken.

Onlangs maakte de vriend met wie ik in een Indiaas restaurant een maaltijd deelde, een paar opmerkingen die me hard raakten. Eerst probeerde ik zijn kwetsende uitspraken te negeren, toen beledigde ik hem terug, en daarna begon ik over zijn persoonlijkheid.

Kortom, helemaal volgens de lijn die sociaal wetenschapper Arthur Brooks dus nooit zou volgen.

Negeren, beledigen, vernietigen, het waren drie strategieën die Brooks wel overwoog toen een Texaanse lezer van zijn boek Who Really Cares: The Surprising Truth About Compassionate Conservatism, hem mailde met de woorden: ‘Beste professor Brooks: je bent een oplichter.’ In vijfduizend woorden brak de lezer het boek hoofdstuk voor hoofdstuk af.

Brooks had de Texaan kunnen negeren: waarom zou hij zijn tijd besteden aan iemand die hij nooit zou zien? Hij had hem kunnen beledigen: get a life, joh, heb je niks beters te doen? Of hij had hem onderuit...