Ian Buruma

Ian Buruma’s plotselinge vertrek als hoofdredacteur van The New York Review of Books 

We stonden op het punt om een groot interview te plaatsen met Ian Buruma, hoofdredacteur van The New York Review of Books, toen bekend werd dat hij opstapte. Buruma had een omstreden essay gepubliceerd van een Canadese radio-dj, die door meer dan twintig vrouwen wordt beschuldigd van seksueel geweld. Dat dit essay Buruma de kop kostte, beschouwde hij zelf als bittere ironie: ‘Ik ben nu zelf ook veroordeeld door Twitter, zonder vorm van proces’, vertelde hij VN-redacteur Mischa Cohen in een extra reactie. Lees deze reactie hier en het eerder afgenomen diepte-interview hier.

cito

Waarom we moeten vertrouwen op de Cito-toets

Doanh Truong werd als kind van vluchtelingen op de basisschool ondermaats beoordeeld door haar docenten. De Cito-toets zag haar potentie wél, en nu is ze socioloog en leerkracht. Wordt het tijd dat we de toets op waarde schatten? Doanh is vóór, vertelt ze in deze videocolumn, die in onderwijskringen veel werd gedeeld.

timemanagement

Deadline-misser Sander Donkers op timemanagementcursus

Bij VN-redacteur Sander Donkers is het altijd weer de vraag of hij zijn stuk op tijd inlevert. Het was de hoogste tijd voor een cursus timemanagement, waar hij lijstjes leerde maken en zijn agenda nuttig gebruiken. Zijn droogkomische reportage – ook dat zijn we wel van Sander gewend – kwam dan ook ruim voor de deadline, waardoor hij zelfs tijd had om ‘m voor te lezen.

Lodewijk Asscher

Waarom Lodewijk Asscher de harde lijn van de Deense sociaaldemocraten wel ziet zitten

Politiek redacteur Thijs Broer interviewde PvdA-leider Lodewijk Asscher aan de vooravond van het nieuwe politieke seizoen. Asscher sleutelt hard aan de koers van de partij, en ging deze zomer kijken bij zijn Deense collega’s, die keihard zijn op het onderwerp migratie. ‘Er zitten hele goede elementen in hun beleid.’

Arjen Kamphuis

Arjen Kamphuis is voor de journalistiek een onmisbaar mens

Cybersecurity-specialist Arjen Kamphuis (47) is al ruim een maand vermist. Wetenschaps- en technologiejournalist Gerard Janssen ging vaak bij hem te rade. Kamphuis is iemand met een aluhoedje op, maar heeft ook gedetailleerde kennis, schrijft Gerard. ‘Een wereld zonder Arjen Kamphuis is een stuk zwarter. Zeker voor journalisten die échte journalistiek bedrijven.’