piet borst

Voor Piet Borst was zestig jaar onderzoek niet genoeg om kanker te zien verdwijnen

Mischa Cohen interviewde kankeronderzoeker Piet Borst, 26 jaar nadat hij al eens op de cover van Vrij Nederland stond. De inmiddels 84-jarige emeritus hoogleraar biochemie blikt terug op zestig jaar strijd tegen kanker. Begin jaren negentig voorspelde hij dat kanker geneesbaar zou worden. Daar durft hij nu niet aan. ‘Dat zou niet slim zijn op mijn leeftijd – straks kom je over twintig jaar weer verhaal halen.’

burn-out

Wat gebeurt er in je hoofd bij een burn-out?

Meer dan 600.000 mensen zagen deze videocolumn van neurobioloog Brankele Frank al. Als ervaringsdeskundige weet zij precies wat er met je gebeurt bij een burn-out, waar een op de zeven (!) werkende Nederlanders door wordt getroffen.

vrij links

Vrij Links-aanjagers: ‘Natúúrlijk moet je hoofddoeken verbieden op de basisschool’

Dit interview met documentairemaker Eddy Terstall en oud-PvdA-Kamerlid Keklik Yücel deed ook veel stof opwaaien. Terstall en Yücel willen met hun Vrij Links-pamflet een nieuwe linkse beweging van de grond krijgen, maar volgens critici is het een verkapt rechts-populistisch en anti-islamitisch geluid. Lees en oordeel zelf.

aristeia

Hoe de leerlingen van meneer Simons het hokjesdenken de rug toekeerden

Het komt niet vaak voor dat een middelbare-schoolleraar zo goed kan schrijven. Martijn Simons is dan ook niet de eerste de beste: hij publiceerde al twee romans. Maar hij staat dus ook voor de klas. En wát voor een: als het thema van het eindejaarsfeest ‘hieperdepiep een stereotiep’ blijkt te zijn, komen de leerlingen uit Simons’ mentorklas in opstand. ‘Deze school doet alsof ze zo multicultureel is, maar ze snappen er niets van. Echt, hoe kun je zo zijn?’

bubbel

Hoe schrijver Jonah Falke van het vmbo in een hoogopgeleide bubbel belandde

Nog zo iemand met een fijne pen: Jonah Falke. Hij groeide op in het Gelderse dorp Ulft en belandde via het vmbo in de culturele elite. Over de verschillen – en de paralellen – tussen die werelden, schrijft hij weergaloos. Ondertussen houdt hij bijna achteloos een pleidooi voor het doorbreken van je bubbel. Én hij heeft ook nog eens een fijne voorleesstem (luister maar). Het kan niet op.