Arnon Grunberg is de Mensendokter, hij voorziet elke situatie van gepast advies. Gevraagd of ongevraagd.

Last van een man

Wat is het criterium om op een Facebook-pagina te melden dat je last hebt gehad van seksueel gedrag van een man? Ik twijfel over het opschrijven van mijn ervaringen (misschien ook omdat mijn vriend en mijn ouders het dan lezen).
Anoniem

Het is uw goed recht uw onaangename ervaringen met mannen niet met anderen te delen. Als u die ervaring wel wilt delen, bijvoorbeeld omdat u gelooft dat het verzwijgen van grensoverschrijdend gedrag eraan bijdraagt dat dat gedrag blijft plaatsvinden, is het de vraag of u namen moet noemen. Ik pleit voor terughoudendheid omdat wij niet aan eigenrichting doen. Het beschuldigen van personen die zich niet kunnen verweren, moet worden voorkomen. U zult zeggen: ‘Maar ik kon mij ook niet verweren indertijd.’ Dat is vermoedelijk waar, maar twee keer onrecht maakt geen recht. In de hitte van de emotie wordt bovendien te veel op een...