Arnon Grunberg lost lezersproblemen op.

Wat kan ik het beste doen tegen blozen? – Mirjam

Er is niets tegen blozen, en er is ook niets tegen blozen te doen. Je kunt als het blozen je erg dwarszit het ook benoemen door bijvoorbeeld aan je gesprekspartner te vragen: ‘Bloos ik?’

Hoe staat het met de roman in deze tijden? Robert en Kees, – Haarlem

Als de roman sterft, hoeven we er niet om te treuren. Ik denk overigens niet dat hij sterft.

Hoe pak ik arrogante opscheppers, die ik wel eens in sociaal verband tegenkom, aan? – F.

Laat de opscheppers opscheppen. Stel vragen. Prijs de opscheppers. Prijs de opscheppers naarmate de avond vordert steeds meer en steeds heviger. Zeg tegen de opscheppers dat u graag hun slaaf zou willen zijn. Bied de opscheppers wat kauwgum aan en ga dan naar huis. Ook als uw partner liever bij de opscheppers wil blijven. Ga in dat geval in bed liggen en schrijf de volgende brief aan uw partner: ‘Lieve partner, je vond de opscheppers leuker dan...