Arnon Grunberg lost lezersproblemen op.

Mijn vriendin heeft geen inkomen, maar ze wil ook niet dat ik dingen voor haar betaal. En ik wil soms dingen doen die voor haar te duur zijn. Hoe moet ik hier mee omgaan? – M. uit A.

Ze meent dat zij onafhankelijk moet zijn en ze denkt dat ze die onafhankelijkheid op het spel zet door geld of cadeautjes van u aan te nemen. U kunt haar uitleggen dat emotionele afhankelijkheid dikwijls bedreigender is dan financiële afhankelijkheid. Vraag haar: ‘Ben jij emotioneel afhankelijk van mij?’
Zegt ze ‘ja’, antwoord: ‘Dan kun je ook financieel afhankelijk van me worden. Dat is romantisch. Maak je geen zorgen, ook als ik met andere vrouwen neuk, ik blijf alles voor je betalen.’
Zegt ze: ‘Ik ben niet emotioneel afhankelijk van je,’ antwoord: ‘Zorg dan als de wiedeweerga dat je financieel afhankelijk van me wordt, anders is onze relatie los zand.’
Mocht dit niet voldoen, dan kunt u ook voorstellen haar in dienst te nemen als...