De Joods-Israƫlische Yotam Ottolenghi en de Palestijn Sami Tamimi maken in Londen furore met hun Ottolenghirestaurants. Vrij Nederland interviewde de chef-koks over Israƫl, zonnig eten en hun succes.

ā€˜Oh my god,ā€™ roept Sybilla Kirkbride als ze achter in het restaurant haar held ziet zitten. ā€˜Ongelofelijk dat ik u hier zie! Mijn profeet! Ik heb een grote tuin vol met groente en elk gerecht uit uw boek heb ik al eens klaargemaakt.ā€™

Yotam Ottolenghi (44, gympen, spijkerbroek) laat de complimenten over zich heen komen. Hij is het gewend. De rest van de dag zal hij vaker door gasten worden aangesproken. Met een glimlach haalt de chef-kok een pen tevoorschijn om kookboeken te signeren, het ene nog beduimelder dan het andere. ā€˜Die gevlekte boeken zie ik het liefste,ā€™ zegt hij.

We zijn in Ottolenghiā€™s restaurant in IsĀ­lingĀ­ton, Noord-Londen. Zo eenvoudig als het interieur is (houten vloeren, witte muren, witte plafonds), zo kleurrijk zijn de gerechten. Op een brede...