‘De huidige situatie is onhoudbaar’

‘Op de nieuwjaarsbijeenkomst van Euronext in hotel Krasnapolsky hoorde ik achter me iemand zeggen: “O, dat is die Middelkoop.” De man, ik zag aan zijn hoofd dat hij een handelaar was, gaf me een zogenaamd vriendschappelijk klapje in mijn nek en riep: “Willem, bedankt voor het kutjaar!” Hij straalde agressie uit. En de tik was echt hard, mijn oor suisde. Heel even dacht ik na. Daarna sloeg ik hem met een vlakke hand op dezelfde plek terug en zei: “Blijf van me af, klootzak.”‘

Het incident is volgens onheilsprofeet Willem Middelkoop exemplarisch voor hoe hoog de frustratie binnen de financiële wereld inmiddels is opgelopen. ‘De ellende daar is zo groot. Als je ziet hoeveel mensen er al zijn afgevloeid, het is één groot slagveld. En ik als boodschapper van het slechte nieuws heb het volgens velen gedaan.’

Terwijl de bomen nog de hemel in leken te groeien en de meesten van ons een rotsvast vertrouwen hadden in het geldsysteem, voorspelde...