Dit is (g)een detective

22-09-2007
Door Stephan Sanders

In De Jiddische politiebond, de nieuwe roman van Michael Chabon, is de staat Israël nooit gesticht. In plaats daarvan zijn drie miljoen Joden na de oorlog noodgedwongen neergestreken in Alaska, waar de heroïek van het uitverkoren volk ver is te zoeken. Via de verbeelding wekt Chabon zo een uitgemoorde wereld tot leven, inclusief zelfverzonnen Jiddisch.

Het was een tijd dat de genres het begaven. Het was natuurlijk ook de tijd dat nieuwe genres geboren werden, maar dat zag ik toen niet zo, omdat ik er met mijn neus bovenop stond.
1983, Johnny Rotten, mascottebeest van de punk en toen nog zanger van de Sex Pistols, schreef het nummer ‘This is not a love song’. Ik herinner me dat lied, en dat is uitzonderlijk, want mijn oor was horend doof voor de nieuwste ontwikkelingen in de pop en zogenoemde new wave. Maar alleen de titel al droeg een filosofische boodschap uit. Liefdesliedjes hadden definitief afgedaan, ballades klonken...