Interview Jan Fabre

Als het waar is dat de identiteit van een volwassen mens in grote mate bepaald is door zijn jeugdhelden, beoordeel dan kunstenaar Jan Fabre op het volgende. ‘Johan Cruijff is mijn grote held. Ik heb altijd een foto van hem in mijn portefeuille gehad. Tot twee jaar geleden, toen ik mijn portefeuille op de luchthaven in New York ben verloren.’

Fabre was tien jaar oud en keek al lang op naar Cruijff. ‘Ik speelde bij de Antwerpse voetbalclub. Omdat we dat jaar kampioen waren geworden, mochten we ballenjongen zijn tijdens de grote match België-Nederland in het Bosuilstadion. Ik, die een bal mocht gooien naar Cruijff, het is altijd een van de mooiste momenten van mijn leven geweest. Nog fierder was ik dat ik Cruijff in de catacomben van het stadion naar het toilet had zien gaan. Ik had God zien pissen!’

Later, in 1993, toen hij een befaamd kunstenaar was, kon Fabre zijn eisen stellen. Een voorstelling in Barcelona en een tentoonstelling in de Fundació Joan Miró,...