De handschoenen gaan uit: het wordt Clinton vs. Trump

Henk van Renssen
Hillary Clinton, eindelijk presidentskandidaat. Foto: John Locher/AP/HH

Het gesprek van de dag: Hillary Clinton lijkt de nominatie eindelijk binnen te hebben, en Trump lijkt zich etnisch in de problemen te hebben geprofileerd. Het gevecht kan eindelijk beginnen.

Wat een merkwaardig land is Amerika toch. Niettegenstaande de indrukwekkende inhaalrace van Nederland (inmiddels uitgeroepen tot een rechts gidsland door Joris Luyendijk, gisteren in The Guardian, het originele stuk vorige week in NRC Handelsblad), zijn de VS natuurlijk nog altijd kampioen etnisch profileren in de westerse wereld. In 2015 had je als jonge zwarte Amerikaan bijvoorbeeld een negen keer grotere kans om te overlijden door een politiekogel dan een jonge blanke Amerikaan (hier een helder stuk onderzoeksjournalistiek van diezelfde Guardian). En ondanks de vele protesten sinds Ferguson in 2014 verandert er nog niet zoveel in het land, maandelijks vallen nog steeds tientallen doden, aldus het treurige overzicht van de site killedbypolice.net.

En dan etnisch profileert Donald Trump een rechter met Mexicaanse roots (die zou bevooroordeeld zijn in een zaak tegen hem), en staat zelfs de Republikeinse partij op zijn kop. Discriminatie! Zo kunnen we wel aan de gang blijven! We zijn allemaal van buitenlandse afkomst! Nu kom je aan de American Dream! Mexicaanse immigranten, moslims, zwarten, vrouwen: Trump kon ze allemaal beledigen én meer stemmen trekken, maar nu lijkt hij toch (je weet het nooit zeker met deze presidentskandidaat) een affront te ver zijn gegaan. Waarmee The Donald Republikeins Amerika ook een spiegel voorhoudt: die American Dream is er blijkbaar alleen voor hooggeplaatste mannen, oftewel: de VS is onder alle etnische spanningen óók nog een klassemaatschappij.

Anyway, goed nieuws voor Hillary Clinton. Volgens persbureau AP vanochtend heeft ze  inmiddels genoeg gedelegeerden achter zich om de nominatie als Democratisch presidentskandidaat binnen te slepen. Niet dat ze al genoeg stemmen heeft gewonnen (vandaag cruciale verkiezingen daarvoor in onder andere Californië), het gaat om de supergedelegeerden, een extra groep afgevaardigden die zelf mogen bepalen op wie ze stemmen. En daarvan hebben er volgens AP al zoveel gezegd dat ze voor Hillary gaan, dat ze kiesdrempel behaald heeft. Dat is niet eerlijk, zegt Bernie Sanders, en hij denkt ze nog van mening te kunnen laten veranderen. Zie ook dit interessante artikel afgelopen week over de linkse Democratische senator en felle Trump-vijand Elizabeth Warren: ‘I’m a superdelegate, and I don’t believe in superdelegates’.

Sanders is de kampioen van de jonge linkse kiezer, die hem graag door zien vechten. Maar veel hooggeplaatste Democraten hebben het nu wel gezien. Zelfs Obama, Hillary’s vijand uit 2008, blijkt niet meer te kunnen wachten en wil deze week al zijn steun uitspreken voor Hillary. Er staat iets persoonlijks voor hem op het spel. Trump was de meest prominente ‘birther’, een verzamelnaam voor degenen die eraan twijfelden of Obama wel in de VS was geboren, en dat is hij blijkbaar niet vergeten. ‘We’ll go out guns ablaze,’ aldus een woordvoerder.

Als de voortekenen kloppen, dan kan vandaag de echte presidentsverkiezing wel eens beginnen.

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.