De crisis zou ons voorbij de hebzucht voeren, was de voorspelling: leve de duurzaamheid. Wat is daar van terechtgekomen? Het eerste deel van een tweeluik: hoe duurzaam is staatsbank ABN Amro eigenlijk?

‘We hebben het met zijn allen sensationeel mis gehad. Of ik me schuldig voel? Ja, een beetje.’ Herman Mulder was tot eind 2006 directeur-generaal risicomanagement bij ABN Amro. De voormalige topbankier was eindverantwoordelijk voor het totale risicobeleid van de bank. Elk jaar had hij een bijeenkomst met alle risicobazen van de internationale grote banken.

‘Daar praatten we over wat ons ’s nachts wakker hield. Ik maakte me zorgen over de vraag of mijn commerciële collega’s me wel alle informatie gaven die ik nodig had om beslissingen te nemen. Een ander vroeg zich af of die risicomodellen nog wel werkten. Zo had iedereen een beest waarvoor hij bang was. Waar we met zijn allen de mist in zijn gegaan, is dat we niet zagen dat het een hele dierentuin was.’ Maar ook overheden,...