Reportage

De erfenis van de Sovjet-Unie: monumenten om niet te koesteren

Author

Neerhalen of laten staan? Sinds de oorlog in Oekraïne is het sentiment over communistische standbeelden in voormalige Sovjet-landen sterk veranderd. Sommige landen verwijderen ze uit het straatbeeld, maar de Litouwse miljonair Viliumas Malinauskas neemt ze graag over om ze in zijn ‘Stalin’s World’ te plaatsen.

Auteur
Bauke Haanstra
Auteur
Emma van Kampen
Auteur
Lisa Schuurmans

8 tot 10 minuten leestijd

Schelle trompetklanken doorbreken de stilte op de militaire begraafplaats Powa˛zki in Warschau. Dit is de herdenkingsplek van een van de donkerste bladzijden uit de Poolse geschiedenis. Vandaag wordt stilgestaan bij de massa-executie in 1940 van ruim 4400 Poolse officieren door Sovjet-soldaten, in een afgelegen bos bij het West-Russische plaatsje Katyn. 

De massamoord liet littekens na in de Poolse gemeenschap. Het was een ‘teken van het criminele beleid van het Sovjet-systeem tegen de Poolse natie’, aldus het Poolse Institute of National Remembrance, een staatsonderzoeksinstituut dat de Poolse oorlogsgeschiedenis onderzoekt. Voor Polen werd Katyn het symbool van de vele slachtoffers van het stalinisme.

Macht