Vluchtelingen

De échte onderhandelingen over migratiedeals verlopen ontzettend moeizaam

Harm Ede Botje
Vluchtelingen uit de Middellandse zee die gered zijn met een boot van stichting Bootvluchteling in actie, 25 mijl uit de kust van Libië. Foto: Jaco Klamer, klamer-staal.nl/HH

Terwijl de politieke kopstukken in Den Haag ruziën over de mislukte formatie, onderhandelt de EU met Afrikaanse landen over de terugkeer van vluchtelingen. Dat verloopt heel moeizaam, blijkt uit een update.

Op 11 december 2016 publiceerde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een persbericht waarin werd aangekondigd dat minister Bert Koenders een akkoord had gesloten met het West-Afrikaanse Mali over het terugsturen van uitgeprocedeerde migranten. ‘Dit kan alleen als er wederzijds vertrouwen en respect is,’ zei Koenders. Maar al snel nadat het nieuws bekend werd brak in Mali een rel uit.

De minister van Buitenlandse Zaken van Mali, Adboulaye Diop, was woedend: ja, er was over allerlei kwesties gesproken, maar Koenders liep wel héél hard van stapel: van een akkoord was ‘op geen enkele manier’ sprake. De Nederlandse ambassade zag zich gedwongen op 15 december een officieel schrijven te doen uitgaan waarin werd bevestigd dat ‘in de gezamenlijke...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials