Rellen in Iran

‘Het is schaamteloze fraude,’ schrijft mijn vriend Hamid in een e-mail. ‘Hoe kunnen ze vijf miljoen stemmen in een uur tellen? Hoezo verkiezingen? Ahmadinejad en de andere hardliners willen maar één ding en dat is macht. Nog vier jaar geschreeuw en getier. Iedereen hier wil emigreren.’

Hamid ken ik van mijn studieverblijf van een half jaar in Teheran en bleef ik daarna regelmatig zien tijdens mijn bezoeken aan Iran. Hij is een slimme IT-whizzkid die ook in zijn vrije tijd achter zijn computer zit om de vrijheid in cyberspace te bevechten. Hamid is niet zijn echte naam, de angst is zo groot dat iedereen zijn naam op het internet continu wijzigt.

Hamid en duizenden anderen overspoelden de buitenwereld de afgelopen dagen met Twitterberichten, foto’s en video’s van rennende demonstranten en oproerpolitie die op motoren op de menigte inrijdt. De beelden van de brandende motorfiets en van de jonge demonstrante die woedend een gewapende politieman te lijf gaat, gingen de...