VN gaat op bezoek bij broedplaatsen van vernieuwing. Met deze week: BroodNodig van Angelique Vandevenne. Dubbele aanpak van broodresten: verzamelen en vergisten voor energie.

Mettertijd moet de broodafvalkringloop worden gesloten.

Wat is dit nu weer?

Stichting BroodNodig wil de waarde van afval vermeerderen en ‘verspilling’ uit het woordenboek schrappen. De pijlen zijn gericht op de boterham, want de meest verspilde producten zijn van graan gemaakt en in Europa staan bammetjes op de eerste plaats van vaakst weggekieperd spul. Alleen in Nederland hebben we het al over 437.000 broden per dag, zegt BroodNodig-oprichter Angelique Vandevenne. ‘Toen kwamen we erachter dat je een zillion things kan verzinnen om dat tegen te gaan, maar – hé – brood is ook een geschikte grondstof. Met een calorische waarde die bijna twee keer zo groot is als GFT.’ Brood kan je net als GFT vergisten om energie op te wekken, en BroodNodig ziet daarin een kans voor kleine bakkers die zuchten...