‘In Oxford nemen ze me serieuzer.’

Frederick van der Ploeg is onder andere hoogleraar in Oxford. ‘Ik houd me daar bezig met twee grote problemen die de wereld teisteren: de oorlog om grondstoffen en de klimaatcrisis.

Samen met Cees Withagen van de VU heb ik een beurs van drie miljoen gekregen voor klimaatonderzoek. Ik heb ervoor gekozen om in de laatste jaren van mijn academische leven te werken aan echt belangrijke zaken.’ Hij adviseert instellingen als het IMF, de Wereldbank en de Bank of England, die hem uitnodigde voor de Monetary Policy Roundtable. ‘Hier word ik serieuzer genomen, in Nederland blijf ik altijd oud-PvdA’er,’ zegt Van der Ploeg, voormalig PvdA-Kamerlid en -staatssecretaris. ‘Ik ben lang weg geweest uit de wetenschap, acht jaar in de politiek, een tijd bij de Unesco. Ik heb echt keihard moeten werken om weer op niveau te komen.’ Toonaangevend in de wetenschappelijke wereld zijn de ranglijsten, bijvoorbeeld op repec.org, Research Papers in Economics. ‘De beste...