Sandra van Nuland, medewerker ‘Gezonde Scepsis’

Een klokkenluider voelt Sandra van Nuland zich niet. ‘Ik heb gewoon verteld hoe het gaat. Dat doe je als je de maatschappij kunt helpen.’ In 2007 werd de petitie ‘Stop baarmoederhalskanker’ gelanceerd voor opname van een vaccin ertegen in het rijksvaccinatieprogramma. Ze werkte aan de campagne als marketingconsultant in opdracht van de farmaceutische industrie. Alleen wist geen mens dat. ‘Ik ging voor de industrie werken omdat ik me wilde inzetten voor patiënten. Maar ik kwam van een koude kermis thuis,’ zegt ze nu. ‘Ik begon met voorlichting, maar het werd steeds meer marketing.’ Nadat minister Klink tweehonderdduizend handtekeningen in ontvangst had genomen en de wens tot opname in het rijksvaccinatieprogramma was vervuld, deed Van Nuland bij Zembla een boekje open over hoe de farmaceuten hun vaccin aan het meisje hadden gebracht. ‘Een heel lastige stap,’ zegt ze. ‘Het waren leuke mensen met wie ik oprecht had samengewerkt. Ze...