DNB-psychologen op de apenrots

Al drie kwartier was de president-commissaris aan het oreren over al zijn kennis en ervaring. Zijn hele carrière kwam uitgebreid voorbij, maar over zijn gedrag zei hij helemaal niets. En toen gebruikte hij ook nog een Latijnse uitdrukking om zijn betoog extra kracht bij te zetten. Wieke Scholten, toezichthouder van De Nederland­sche Bank (DNB), fronst even haar wenkbrauwen. ‘Ik heb geen gymnasium gedaan en begreep hem niet. Dat zei ik eerlijk tegen hem. “O, kun je geen Latijn?” antwoordde hij op een hooghartige toon. “Nee, ik ben een atheneummeisje,” zei ik. “En het voelt alsof u me niet meer serieus neemt. Hoe zit het eigenlijk: was u vroeger ook altijd het slimste jongetje van de klas?” Ineens was de man stil en leunde hij achterover. “Dat zegt mijn vrouw nu ook altijd,” zei hij zacht. En toen draaide het gesprek. Hij vertelde me wat hij spannend vindt aan zijn functie, waar hij zich onzeker over voelt. Dat hij dát durfde...