Als een Italiaan zegt dat de Italiaanse wijn beter is dan de Franse, dan hangt hij de chauvinist uit. Maar als hij zegt dat de Italiaan­se olijfolie veel beter is dan de Spaan­se, dan meent hij het echt. Span­jaar­den en Italianen vinden elkaars olie niet te vreten.

Spaanse en Italiaanse olijfolies smaken ook echt verschillend. Dat heeft niets met de kwaliteit te maken. Ze produceren het allebei op dezelfde manier. Alleen: een Spanjaard wacht langer. Een Italiaan perst zijn olie van een ietwat onrijpe olijf. Daarom zijn de Italiaanse olijfolies vrijwel altijd groener, fruitiger, pittiger en scherper. De rijpere Spaan­se olijven geven een gele, zoetere, rondere, aardse olie. Dat is ook niet zo gek, zegt olijfoliespecialist Man­fred Meeuwig: ‘De Itali-aanse keuken is kruidig, fris, en helder. Daar werken ze veel met groenten en vis. De Spaanse keuken is wat boerser en grover. Linzen­scho­tels, chorizo, gestoofde geit. Daar past die rijpere olijf gewoon beter bij.’

Een...