Afgelopen maand heb ik al mijn sinterklaas- en kerstcredits, mijn Chanoeka-coupons en pandapunten op één hoop gegooid met de belofte dat ik dan heus echt niets meer voor mijn tweeëndertigste verjaardag hoef. En nu ben ik de trotse eigenaar van mijn eigen Modernist Cuisine.

Ondanks vier oorbellen, zes paar cowboylaarzen en ettelijke jaren horeca-ervaring blijk ik toch nog steeds een enorme nerd te zijn. Ik heb er zelfs een apart kastje voor in huis gehaald omdat het een apart plekje verdient – en omdat de bovenste plank van mijn boekenkast het niet hield: 2.438 pagina’s, 23,7 kilo, 5 banden en 1 plexiglas box – hier staat alles in wat ik wil weten. Althans, ik heb het natuurlijk nog niet uit, maar het is het meest complete wetenschappelijke overzicht van alles wat met koken te maken heeft.

De nadruk ligt op de technieken en apparatuur die de laatste dertig jaar zijn ontwikkeld – vandaar de naam. Het project begon in 2004, toen hoofdauteur Nathan Myhrvold besloot dat het...