Joël Broekaert zoekt het culinaire avontuur.

Citroenen zijn geweldig fruit. Veel te zuur om zo te eten, maar het sap en de ongelooflijk aromatische schil zijn fantastische smaakversterkers. Druppeltje citroen doet wonderen. Er is weinig wat er niet enorm van opknapt. Wat dat betreft zijn citroenen net als zout: onmisbaar in de keuken.

Fijn dat ze er zijn, citroenen. Maar eigenlijk is het absurd. Een vrucht die veel te zuur is om te eten, dat slaat helemaal nergens op. De taak van vruchten is om het zaad van de plant te verspreiden. Dat doen ze door aantrekkelijk te zijn voor dieren die de vruchten plukken, eten en de zaadjes verderop achterlaten. Daarom hebben vruchten vaak vrolijke kleurtjes. Daarom zijn ze ook lekker, meestal zelfs zoet. Maar wie eet er nou in godsnaam hele citroenen, zo van de boom?

Wat blijkt: de natuur heeft dat ding helemaal niet bedacht. Dat hebben wij gedaan. Sterker nog, er zijn maar drie echte oer-citrussen. Sinaasappels, citroenen, limoenen,...