Interview

1. Houd je hart vast, altijd

‘Zie de toekomst met angst en beven tegemoet. Dat heb ik geleerd toen ik als jongetje van acht bij mijn boze stiefvader ging wonen. Vanaf dat moment was er geen enkele reden om positieve verwachtingen te hebben. Als ik de brievenbus hoor klepperen, durf ik niet te denken dat er iets leuks in zit. Dit weekend vertrek ik voor een vogelreis naar Spanje. Daar heb ik me op verheugd en dat was stom. Want ineens meldde de VARA dat ze een cameraman meestuurt voor het televisieprogramma Vroege Vogels. Wordt het toch weer werken. Op zo’n moment stort mijn wereld in. Zo bleek maar weer: alles waar je je op verheugt, wordt een tegenvaller. Ik houd dus altijd mijn hart vast. En omdat ik uit principe tegen alles opzie, is mijn leven een aaneenschakeling van meevallers.’

2. Je kunt beter niet leven, dan leven zonder enthousiasme

‘Ik ben vreselijk depressief geweest, en vind wanhoop even goed als levenslust. Als het maar niet iets ertussenin is. Je hebt van...