Interview

1. Mijd feestjes

‘Ik was geen buitenspeelkind, maar eentje dat altijd op haar kamer zat te tekenen en niet superpopulair was. Sociaal onhandig ben ik altijd geweest. Het thema in mijn leven en werk is dan ook sociaal onvermogen. Ik houd niet van feestjes en gelegenheden, plekken waar van tevoren over is besloten dat je het er leuk en gezellig moet hebben. Ik voel me er onprettig. Ik onthoud geen namen en voel me schuldig als ik niet een heel gesprek aanga. Daarbij ben ik niet goed in het uitwisselen van algemeenheden, dat vind ik ruis: communicatie die energie zuigt, maar niet toevoegt. Verjaardagen sla ik over, behalve die van mijn moeder en vriend. Nu, op mijn drieëndertigste, heb ik pas geleerd iets socialer te zijn. Dat moest, want ik organiseerde festivals met mijn vrienden en dan is communicatie belangrijk. Nu ga ik soms naar een feestje en dan vind ik het nog leuk ook.’

2. Wees een voyeur

‘Ik kijk graag naar mensen, observeer de buren uren vanachter mijn raam. De...